Recepten

Worteltaart

He Caroline, heb je voor mij het recept? Zo lekker! En geen suiker?


Nee, inderdaad, geen suiker. Een beetje kokosbloesemsuiker, maar door de mineralen die daar nog inzitten kun je dit zien als een voedingsmiddel, net als alle andere ingrediënten die er inzitten. Zorgeloos en schaamteloos genieten dus, van deze all favourite worteltaart. Kan bij de koffie of thee, maar ook prima als ontbijt of lunch.

Ik heb dit recept ontwikkeld aan de hand van een “standaard” worteltaart recept, met suiker en tarwe. Officieel maak je deze hoeveelheid 2 keer in een ronde springvorm met een laag roomkaas er tussen en er overheen. Lekker natuurlijk. Maar ik hou het liever simpel en bak 1 laag in mijn vierkante bakvorm. Dan heb je in no time 16 wat grotere vierkante stukjes, of 25 wat kleinere.
De stukjes kun je prima invriezen en zijn na het ontdooien zeker net zo lekker als vers. En heel handig om mee te nemen als hapje tussendoor.

Ik hou van een wat grovere cake, dus ik rasp en hak de wortel en walnoten redelijk grof. Hou je meer van een fijnere, compactere versie, rasp en hak de wortel en walnoten dan fijner.


Oven voorverwarmen op 175 graden.

Rasp 350 gr. wortel en bestrooi met 1 eetlepel kokosbloesemsuiker en laat even staan. (de wortel wordt u zacht en laat wat vocht los. Dat is de bedoeling.)

In blender of met staafmixer:

125-150 gram ontpitte zachte dadels 
2 eieren
120 ml olijfolie.
Mix dit tot een homogene massa. Het is niet erg als er nog wat stukjes in zitten.

Dit mengsel meng je door:
175 gram volkoren speltmeel
1 theelepel wijnsteenbakpoeder
1 theelepel baking soda (essentieel, anders wordt het een kleffe cake!!)
Snuf zout
2-3 volle theelepels speculaas/koek kruiden of kaneel
Vanille extract of poeder

Roer dit goed door elkaar. Het is best een stevige massa, die weer smeuïger wordt als je de wortels er nu door gaat mengen. Voeg tot slot een flinke hand rozijnen (ik vind die grote blauwe rozijnen het lekkerst), 3-4 fijngesneden vijgen en een hand grof gehakte (wal)noten toe.
Doe het beslag in een (spring/bak)vorm. Als je een bakvorm gebruikt leg dan een stukje bakpapier op de bodem zodat de taart goed los kan komen van de bodem.
Zet in het midden van de oven en bak zo’n 45-50 minuten. Controleer met een sateprikker of de taart gaar is.

Laat de taart goed afkoelen. (Waarschuwing; mocht je je niet kunnen beheersen de al een warm stuk willen eten, weet dan dat de bakingsoda nog zal doorwerken in je darmen en je behoorlijk last van gasvorming kunt krijgen.)

Worteltaart